Taks op gsm-antennes onwettig

De taks die telecomoperatoren in heel wat gemeenten moeten betalen voor het plaatsen van gsm-antennes, is onwettig. Het Brusselse hof van beroep oordeelde dat mobiele telefonie als een publieke dienstverlening beschouwd moet worden en dus niet belast mag worden door de gemeentes. 

Dat zegt burgemeester van Oudergem Didier Gosuin (FDF). Hij vreest dat de gemeenten door het arrest miljoenen euro's aan inkomsten zullen derven. De gemeente Oudergem heft elk jaar een taks van 2.500 euro per jaar. Dat bracht de gemeente in toaal al vier miljoen euro op. Operator Belgacom had een rechtzaak aangespannen tegen de taks en krijgt dus nu gelijk.

"Telefonie is een geprivatiseerde sector die op de rug van de verbruikers grote winsten maakt waarvan het collectief belang niet meer mag genieten. Dat is niet wat ik versta onder publieke dienstverlening. Als economische spelers al niet meer moeten bijdragen aan het collectief belang, wie moet het dan nog wel doen, behalve de al te hoog belaste burgers", zegt Gosuin.