Telefacts: online achter het stuur

De Belg kan zijn smartphone geen minuut missen. Zelfs in de auto blijven we sms’en, mails lezen en sociale media zoals Facebook gebruiken. Van alle Vlaamse autobestuurders die een smartphone hebben, geeft immers meer dan de helft toe dat hij het toestel gebruikt al rijdend. Telefacts onderzocht hoe gevaarlijk het is om online te gaan in de auto en stapte in de wagen van chauffeurs die hun smartphone niet opzij leggen in de auto.

Zo is vertegenwoordiger Matthias elke dag gemakkelijk 200 kilometer onderweg. “Het is een verslaving”, zegt hij terwijl hij zijn Facebook-pagina bekijkt. “Foto’s posten of berichten van de vrienden lezen: alles is goed om je niet te vervelen in de auto.” Chauffeurs als Matthias beseffen vaak niet hoe gevaarlijk ze bezig zijn. Telefacts deed de test in het Instituut voor Mobiliteit in Hasselt. Daar bleek dat wie een sms stuurt gemiddeld vier seconden niet naar de weg kijkt. En dat is lang: op de autosnelweg rij je in die tijd bijna 150 meter. Volgens professor Tom Brijs is de kans op een ongeval twintig keer groter als je een smartphone gebruikt onderweg.

Iets meer dan de helft van de bevraagde smartphone-gebruikers geeft toe dat hij of zij online gaat in de auto. Sms’en blijkt de populairste bezigheid in de auto te zijn: 42% stuurt al rijdend berichtjes, 36% belt niet handenvrij, 15% checkt zijn mails en iets minder dan 10% gebruikt Facebook.

Telefacts: vanavond om 21u40 bij VTM.