Elke maand 334 cyberaanvallen

Elke maand melden 334 bedrijven gevallen van cybercriminaliteit. Dat meldt het Cyber Emergency Team (Cert) in de krant De Morgen. Dat is drie keer meer dan in 2011, en dit is nog maar het topje van de ijsberg.

Het Cyber Emergency Team van de federale overheid onderzoekt klachten over cybercriminaliteit voor bedrijven en nonprofitorganisaties. "De eerste zes maanden van dit jaar stelden onze experts al 2.005 zogenaamde cyberincidenten vast", zegt woordvoerder Jeroen Gobin. "Dat zijn er gemiddeld 334 per maand. In 2012 zaten we nog maar aan 165 per maand, in 2011 waren het er gemiddeld 124."

Het werkelijke aantal cyberaanvallen moet nog een stuk hoger liggen, want ze worden lang niet allemaal gemeld bij Cert. "Wij behandelen klachten van bedrijven strikt vertrouwelijk en zijn in dat opzicht dus vaak een stuk laagdrempeliger dan de politie", klinkt het. "Als wij een melding binnenkrijgen, gaan we nooit ter plaatse, maar proberen we op basis van logs, rapporten en dergelijke verder onderzoek te doen en adviezen te geven. In nogal wat landen bestaan gelijkaardige overheidsdiensten, waarmee we nauw samenwerken. Dit laat ons toe bepaalde informatie internationaal te vergelijken en uit te wisselen."