Brandstichter krijgt schadevergoeding

Een man die in een vlaag van zinsverbijstering zijn eigen huis in brand stak, krijgt de schade aan zijn persoonlijke eigendommen toch terugbetaald. Dat heeft de Brusselse rechtbank van eerste aanleg beslist. Het is een primeur voor de Belgische rechtspraak, schrijft Het Laatste Nieuws.

Jos V.H., een man van 43 uit Denderwindeke, wilde in 2010 een eind maken aan zijn leven. Hij stichtte brand in zijn eigen huurhuis. Toen hij bij zinnen kwam, laaiden de vlammen al zo hoog op dat het vuur niet meer te blussen viel. De man vluchtte weg, en gaf zich pas de volgende ochtend aan bij de politie.Hij werd later, na een psychiatrisch onderzoek ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De eigenaar van het uitgebrande huurhuis kreeg zijn schade terugbetaald, maar Jos kreeg niks voor zijn inboedel, die ook in vlammen opgegaan was. De verzekeraar schatte de waarde daarvan op 12.900 euro. "De verzekering weigerde dat bedrag echter uit te keren omdat mijn cliënt de brand zelf had aangestoken en dus zelf verantwoordelijk was voor de schade”, zegt advocaat Dimitri Hemmeryckx.

“Daarop hebben we de verzekeraar gedagvaard: mijn cliënt was ontoerekeningsvatbaar verklaard, dus oordeelden we dat hij niet verantwoordelijk kon worden gesteld voor zijn daden.” De rechtbank van eerste aanleg volgde die argumentatie. In het vonnis stelde ze dat "de dader zich bevond in een toestand van ernstige geestesstoornis, wat hem ongeschikt maakte tot het controleren van zijn daden."

De verzekeringsmaatschappij moet Jos nu toch een schadevergoeding betalen.