N-VA’er nu toch kandidaat-premier?

De N-VA overweegt nu toch een eigen kandidaat-premier. Dat blijkt uit interviews van voorzitter Bart De Wever in De Tijd, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De Wever sluit wel uit dat hij premier of minister-president wordt.

De Wever kreeg in De Tijd de vraag of de N-VA met een kandidaat-premier komt. "Het lijkt me dat we dag vandaag, rebus sic stantibus, moeten doen", antwoordt hij. "Maar ik benadruk: rebus sic stantibus - als de omstandigheden gelijk blijven. En ze kunnen veranderen."

De burgemeester van Antwerpen sluit wel uit dat hij zelf premier of minister-president wordt. "Ik ben niet beschikbaar", zegt hij in de Gazet van Antwerpen. "Hoe vaak moet ik dat nog zeggen?" In de interviews komt De Wever terug op de idee achter de strategie die de N-VA voorbereidt.

De partij wil een centrumrechtse federale regering op de been brengen die saneert, zodat "België tegen de PS wordt gebruikt". Zo moet de PS zelf vragende partij worden voor een confederale staat, waarin ze haar eigen beleid kan voeren.