Spoorbonden dreigen met staking

De spoorbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend. Ze willen tegen 11 oktober garanties krijgen dat er een tweede treinbegeleider wordt meegestuurd op vier probleemlijnen in Vlaanderen. Dat maakten ACV-Transcom en ACOD-Spoor bekend tijdens een symbolische actie in het station Gent-Sint-Pieters.

Een veertigtal treinbegeleiders leverden afgelopen nacht hun kaartjeskniptang in bij de lokale directie in Gent. Op de kniptangen kleefden ze post-its met hun naam. Controleren wordt wel nog gedaan, maar dan op andere manieren. "We noteerden dit jaar al 700 gevallen van agressie tegenover ons personeel, waarvan tien procent met zware gevolgen", aldus de vakbonden. Zo getuigde een 52-jarige spoorbegeleider over zijn acht maanden werkonbekwaamheid na een zwaar geval van agressie. "Veel agressiegevallen worden geseponeerd", klaagt hij aan. "De politie stuurt enkel pv's door wanneer er effectief klachten worden neergelegd."

De vakbonden brachten vier risicolijnen in kaart: de oude spoorlijn Gent-Brussel, de spoorlijn Geraardsbergen-Edingen-Ath, Kortrijk-Rijsel en Gent-Antwerpen. "Op die lijnen willen we een tweede treinbegeleider", verduidelijkt Jozef Cnudde van ACOD Spoor. "Krijgen we geen beloftes tegen 11 oktober, dan kunnen er acties volgen." De vakbonden zeggen dat de spoorwegpolitie sinds gisteren extra controles uitvoert op de lijn 50A, waar zaterdagavond in Liedekerke nog een treinbegeleider klappen kreeg. Ook de veiligheidsdienst Securail zet de komende tijd extra personeel in op die lijn.