6 op de 10 werken door bij ziekte

Zes op de tien Vlamingen gaan altijd werken, ook als ze zich te ziek voelen. Opvallend: hoe meer stress op het werk en hoe slechter de baas de taken verdeelt, hoe groter de kans dat je toch grieperig op de werkvloer staat. Dat bericht Het Laatste Nieuws.

De cijfers komen uit een grote studie van de KU Leuven, VUB, UGent en Odisee bij 3.274 Vlaamse werknemers. Om precies te zijn maakte 62,4 procent van hen zich het voorbije jaar schuldig aan presenteïsme: te ziek zijn om te werken, maar toch komen opdagen. "Die werknemer haalt vaak niet dezelfde productiviteit als anders en besmet misschien ook collega's", zegt Ralf Caers, professor humanresourcesmanagement aan de KU Leuven, in de krant. "Afwezigheid kost geld, maar ook presenteïsme doet de kosten oplopen."

Een op de vier werknemers geeft aan zieke collega's op te merken. "Ook hier schuilt gevaar in", zegt professor Caers. "Je kan immers beginnen te denken dat het zo hoort. Er ontstaat groepsdruk en je gaat hetzelfde doen in de toekomst."