1 op de 5 bussen niet door keuring

Eén bus op de vijf kreeg vorig jaar een rode kaart bij de techische controle. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. Vooral problemen met remmen, lichten en afgesleten banden doken vaak op. "Onaanvaardbaar", zegt de Federatie van Belgische Autobus- en Autocarondernemers (FBAA).

Van de 31.532 autobussen raakten er 6.311 niet door de keuring. In 756 gevallen waren de problemen zo ernstig dat de autocar meteen uit het verkeer werd gehaald. In 5.555 andere gevallen moest het probleem binnen de vijftien dagen hersteld zijn, alduswoordvoerster Marie De Backer van Goca, dat de technische controle organiseert.

Niet besparen

 

Volgens FBAA-directeur Yves Mannaert gaat het om een lichte daling ten opzichte van het jaar voordien. "Maar één op de vijf is nog altijd te veel. Wij vervoeren mensen, veel kinderen, dus moeten de bussen technisch perfect in orde zijn." Mannaert roept de busondernemingen op niet te besparen op onderhoud.

De cijfers slaan volgens de kranten op alle autobussen, dus zowel particulier als van openbaarvervoersmaatschappijen zoals De Lijn.