"Vlaanderen moet lasten verlagen"

Open Vld trekt ten aanval tegen de Vlaamse regering van Kris Peeters. Eerder deze week vroeg Karel De Gucht zich nog af wat deze regering heeft verwezenlijkt. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten steunt haar partijgenoot daarin. Ze wijst er bovendien op dat er geen antwoord komt vanuit de regering. Voor haar een bewijs dat de Vlaamse regering inderdaad weinig doet.

Op de vraag of de verantwoordelijkheid niet deels bij een falende oppositie van Open Vld zelf ligt, antwoordt Rutten wat ontwijkend: “We zijn beleefde mensen. We hebben de regering even tijd gegeven om haar draai te vinden. Maar na vier jaar is er nog niets gebeurd.”

Een belangrijke discussie die nu op tafel ligt, is de begroting voor volgend jaar. Ook daar moet Open Vld een rol spelen. Rutten is tevreden dat Kris Peeters zegt dat er geen extra lasten gaan komen, maar ze voegt er wel aan toe dat het eigenlijk maar het minimum is. Voor Open Vld moet er één iets centraal staan in de begroting: “We moeten de lasten dringend verlagen in Vlaanderen.” En dat mag niet uitsluitend voor bedrijven zijn, ook voor particulieren. Als bedrag denkt Rutten aan 200 miljoen euro.