Peeters: "Geen kandidaat-premier"

Kris Peeters (CD&V) zal bij de verkiezingen van volgend jaar geen kandidaat zijn voor het premierschap. Dat heeft de Vlaamse minister-president gezegd in een interview met VTM NIEUWS. Hij benadrukt ook dat er nu niet te veel over verkiezingen gesproken moet worden, het huidige werk krijgt voorrang.

Peeters blikt vooruit naar een belangrijk jaar, waarin veel te doen zal zijn rond zijn figuur: wordt hij nu een Vlaams boegbeeld of trekt hij toch de kar voor de federale verkiezingen? Daarover is hij kort en duidelijk: “Ik ben géén kandidaat-premier. Ik wil minister-president blijven.” Toch wil hij geen onderscheid maken tussen beide niveaus, want ook de kiezer zal volgens Peeters geen verschil zien tussen het Vlaamse en federale niveau.

Peeters wil ook nog niet te veel horen over verkiezingskoorts, dat zou het werk van de regering in de weg kunnen staan. Hij wil nu vooral focussen op het werk dat nog op de plank ligt. Een belangrijk dossier daarin is de begroting voor volgend jaar. Volgens Peeters is daarvoor nog zo’n 600 miljoen nodig; “een zware klus”, klinkt het.

De Vlaamse minister-president heeft ook nog een persoonlijke strijd te voeren, namelijk die voor het concurrentiepact. De concurrentiekracht van ons land is een van de stokpaardjes van Peeters, waarin hij vooral focust op lagere loonkosten. Toch is hij gerust dat de Vlaamse regering goed werk heeft geleverd de voorbije vijf jaar: "We kunnen de fakkel doorgeven met een gerust gemoed."