Opstappende CEO wil riante vertrekpremie

Jean-Claude Tintin (PS), de CEO van Belgocontrol die plaats moet maken na de recente ronde topbenoemingen, eist een riante vertrekpremie. Die staat zelfs niet in zijn contract, maar
Tintin beroept zich op een oude wet en op zijn loon om zo'n premie te eisen. Een bedrag van 700.000 euro doet de ronde, schrijven De Morgen en De Tijd donderdag.

De Franstalige socialist en gewezen vertrouweling van wijlen Michel Daerden moet de fakkel doorgeven aan CDenV'er Johan Decuyper, kabinetschef van Hendrik Bogaert. Tintin was nochtans kandidaat om zichzelf op te volgen. Wat het vertrek voor hem extra pijnlijk maakt, is dat het voorzitterschap van Belgocontrol wel naar een PS'er is gegaan, een andere dan wel: Renaud Lorand.

Het bedrag van de vertrekpremie wordt donderdag overlegd met bevoegd staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH). Die is in ieder geval niet van plan om de eis van Tintin in te willigen. "Ik vraag een beetje ethiek", zegt Wathelet. "Ik vraag dat mensen er een gematigd gedrag op nahouden."

Een hoge premie voor Tintin ligt politiek erg gevoelig. Belgocontrol kampt met enorme financiële problemen. Enkele maanden geleden heeft Tintin verduidelijkt dat Belgocontrol failliet zou kunnen gaan, mocht de federale staat geen steun en geld leveren. In 2012 boekte Belgocontrol tussen 17 en 22 miljoen euro verlies. Zonder de steun van Eurocontrol, dat 10 miljoen euro in de kassa brengt, zou het tekort nog hoger liggen. Onder het bewind van Tintin liep het tekort op tot ruim 100 miljoen euro.