1 op 5 betaalt geen verkeersbelasting

Zowat 20 procent van de Walen betaalt geen verkeersbelasting. Hierdoor grijpt het gewest naast een pak inkomsten. Dat schrijven de Sudpresse-kranten. Minister van Begroting André Antoine (cdH) neemt maatregelen.

De minister kreeg van zijn collega's een budget van een miljoen euro waarmee hij zo’n twintig ambtenaren kan aanwerven en tien wagens kan kopen. De auto's worden uitgerust met nummerplaat-scanners, waarmee wanbetalers opgespoord kunnen worden. De minister wil ook een akkoord sluiten met staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet, om toegang te krijgen tot de gegevens van de Directie Inschrijvingen van Voertuigen (DIV).

"Het aantal goede betalers daalt. Steeds minder Walen betalen de verkeersbelasting", legt Antoine uit. "De fout ligt onder andere bij de federale administratie, die de belasting int voor rekening van de gewesten. Ze is er minder in geïnteresseerd. We moeten antwoord bieden, in naam van de fiscale rechtvaardigheid". Vanaf januari zijn de gewesten zelf bevoegd voor de inning van de taks.

De jacht op wanbetalers moet volgend jaar en in 2015 telkens 25 miljoen euro in het laatje brengen.