NMBS krijgt verrassende topman

Na weken en maanden van getouwtrek heeft de regering eindelijk een akkoord bereikt over een hele reeks topbenoemingen. De opvallendste benoeming is die van Frank Van Massenhove. Hij stond tot nu nog aan het hoofd van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, maar wordt de grote baas van de NMBS. Hij en alle andere benoemingen houden zich aan het loonplafond van 290.000 euro per jaar.

Jannie Haek, nu topman van de NMBS Holding, wordt de nieuwe baas van de Nationale Loterij. Voormalig CD&V-voorzitter en ex-minister Stefaan De Clerck wordt de nieuwe voorzitter van Belgacom. Dat kreeg hij althans informeel te horen van de federale meerderheidspartijen. "Op een formele beslissing is het nog wachten, maar ik ga ervan uit dat die wel zal volgen", zei hij aan Belga.

De Clerck wordt naar eigen zeggen "met veel plezier, veel goesting en zelfs met ambitie" Belgacom-voorzitter. Hij twijfelt er niet aan dat hij over de nodige capaciteiten en ervaring beschikt. "Voorzitter van een raad van bestuur is een beleidsfunctie, dat is toch niet hetzelfde als een operationele functie. En als Frank Van Massenhove de NMBS kan leiden, kan ik ook naar Belgacom", grapt hij nog.

Het toploon voor nieuwe contracten komt - mits één enkele uitzondering - op 290.000 euro. Die ene uitzondering mag nooit hoger gaan dan 10 procent van het basisloon, luidt het nog.