De Grote Peiling: N-VA verliest 4%

N-VA verliest 4,3 procent in Vlaanderen. Dat is het opvallendste resultaat van de Grote Peiling die VTM NIEUWS samen met De Morgen liet uitvoeren. Met een score van 30,7 procent blijft de partij wel ver voor andere partijen. Voorzitter Bart De Wever vindt dat het resultaat de partij met de voeten op de grond zet. “We moeten elke dag werken om de mensen te overtuigen. De partij mag zeker niet op haar lauweren rusten.”

CDenV behoudt haar tweede plaats en verstevigt die zelfs: de partij gaat van 15,7 naar 17,2 procent. Voor voorzitter Wouter Beke is dat het bewijs dat de partij de juiste koers vaart. “CDenV heeft vastberaden ingezet op de grote zesde staatshervorming en op sociaal-economische hervormingen. Dat is ook wat de Vlamingen in toenemende mate weten te appreciëren.”

Open Vld wipt over sp.a en komt uit op 14,1 procent. Dat geeft voorzitter Gwendolyn Rutten vertrouwen, maar ze zegt wel dat er werk aan de winkel blijft. “Het staat als een paal boven water dat de economie bij ons de prioriteit blijft.”

In vergelijking met de federale verkiezingen van juni 2010 gaat sp.a er ruim twee procent op achteruit. Minister Johan Vande Lanotte wil daar nog geen grote conclusies uit trekken. “We bewegen continu op en neer binnen een marge van twee procent. Maar dat zien we ook bij andere partijen. De kiezer is dus duidelijk nog onbeslist.”

In vergelijking met de vorige peiling in juni stijgt Vlaams Belang met 2,5 procent. Het is overigens voor het eerst sinds lang dat de partij erop vooruitgaat. “Ik ben tevreden, want het bewijst dat er nood is aan een partij die rechtlijnig is op Vlaams vlak en ook op andere thema’s zoals migratie”, reageert voorzitter Gerolf Annemans.

Groen verliest dan weer 2,5 procent ten opzichte van de vorige peiling, maar blijft wel boven de kiesdrempel. Lijst Dedecker raakt niet over die drempel, maar stijgt wel fors, van 0,8 procent in juni naar 2,8 procent nu. Daarmee laat het PVDA+ achter zich, die 1,1 procent verliest in vergelijking met de vorige peiling. De groep mensen die voor een andere dan bovenstaande partijen zou stemmen, is ook gegroeid, van 1,0 naar 2,2 procent.

Lees ook:

Deze peiling bij 2634 respondenten, die representatieve steekproeven vormen van de Belgen van 18 jaar en ouder, a rato van 1038 in Wallonië, 1049 in Vlaanderen en 547 in de 19 gemeentes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd gerealiseerd van 16 tot en met 25 augustus 2013.De interviews vonden plaats via het Ipsos On Line Panel. De maximale foutenmarge, voor een percentage van 50% en een vertrouwensgraad van 95% bedraagt 3% in Wallonië, 3% in Vlaanderen en 4,2% in Brussel.