Eerste officiële bezoek koningspaar

In Mechelen trekt, voor de tweede keer deze editie, de Hanswijkcavalcade door de straten van de stad. Op de eretribune zit ons koningspaar, voor hun eerste officiële gezamenlijke uitje sinds 21 juli. Volgende week starten koning Filip en koningin Mathilde met hun blijde intredes.

Het is een traditie dat de koning de Hanswijkcavalcade bijwoont. In 1938 bracht koning Leopold III zijn zoon Boudewijn en dochter Joséphine-Charlotte mee, in 1962 onderbrak koning Boudewijn er zijn vakantie voor en in 1988 kwam koningin Fabiola alleen omdat koning Boudewijn met rugklachten zat en op het laatste nippertje afhaakte. Toen eind mei bekend raakte dat dit jaar Filip en Mathilde aanwezig zouden zijn, vermoedden enkelen al dat een troonwissel eraan zat te komen.

Het koningspaar was vandaag al iets vroeger in Mechelen omdat ze een privébezoek wilden brengen aan de Hanswijkbasiliek. De Hanswijkcavalcade heeft haar oorsprong in de Mariaverering die sinds 988 in het gehucht Hanswijk ontstond. Toen een boot met koopwaar vast kwam te zitten op de Dijle, bleek dat hij pas verder kon varen nadat het Mariabeeld van de boot was gehaald. Voor veel Mechelaars hét teken dat Maria bij hen wilde zijn. Sinds 1272 was er in Hanswijk een jaarlijkse processie.

Op de eretribune waren ook kardinaal Godfried Danneels en aartsbisschop André Léonard te gast, net als minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en Antwerps gouverneur Cathy Berx.