Bracke: “Heb voor beurt gesproken”

N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke zal zich naar eigen zeggen morgen binnen de partij verontschuldigen omdat hij voor zijn beurt gesproken heeft over de nieuwe N-VA-strategie. Dat zei hij in het vrt-programma De Zevende Dag. Bracke bevestigde, net als voorzitter Bart De Wever, dat de partij na de verkiezingen snel in een federale herstelregering wil stappen, ook indien België nog niet is omgevormd tot een confederatie.

Volgens Bracke heeft N-VA het confederalisme allerminst afgezworen. Het is voor de partij ook niet ondergeschikt aan sociaaleconomische hervormingen, verzekerde hij na een veelbesproken kranteninterview. "In dat interview staat daar een absoluut gelijkheidsteken tussen", klonk het. "De sociaaleconomische problemen kan je gewoonweg niet oplossen zonder ook aan de structuur te raken."

Toch is er wel degelijk sprake van een nieuwe strategie bij N-VA, alleen was die nog niet doorgesproken binnen het partijbestuur. "Ik heb voor mijn beurt gepraat", aldus Bracke, die het had over "beschouwingen die we in een comiteetje hadden gemaakt".

Voorzitter Bart De Wever noemde de bocht van N-VA gisteren al een strategische optie. Concreet wil de partij na de verkiezingen in mei snel een sociaaleconomische herstelregering op de been brengen, liefst met gelijkgezinden en dus zonder de PS. "Als de PS dan merkt dat het federale beleid haar belangen niet meer dient, als het huidige België dus niet meer in hun voordeel is, zullen ze wel willen praten" over confederalisme, verduidelijkte De Wever. Volgens de N-VA-voorzitter is de confederale eis dus allerminst weg. De sociaaleconomische hervormingen van de tijdelijke regering moeten wel helpen de vereiste tweederdemeerderheid te forceren. Van eventuele coalitiepartners wil De Wever wel van bij de start garanties dat echt werk gemaakt zal worden van confederalisme.