1ste Gordelfestival van start gegaan

In de Vlaamse rand rond Brussel is om 7.00 uur het eerste Gordelfestival van start gegaan. Dat is de opvolger van De Gordel, waar vorig jaar na 32 edities een punt werd achter gezet. Het programma bestaat ook dit jaar nog vooral uit wandel- en fietsparcours, aangevuld met muziek, een toeristisch aanbod en andere sportieve activiteiten.

Ook in de nieuwe versie blijft de klassieke grote fietstocht rond Brussel, die dit jaar 115 km lang is, centraal staan. Daarnaast zijn er nog vijftien verschillende sportieve tochten en andere (sportieve) activieteiten. Zo kan je op het BLOSO-domein van Hofstade terecht voor onder andere hockey, zeilen en golf. Op een tiental plaatsen langs het parcours zijn optredens en randanimatie voorzien.

Spijkers en glas

Hoewel de nieuwe Gordel duidelijk minder politiek geladen is, zijn er deze ochtend toch al sabotages geweest. Rond het station van Sint-Genesius-Rode zijn spijkers en stukken glas aangetroffen. Volgens Eddy Frans van organisator vzw De Rand konden de spijkers en het glas snel worden verwijderd.

Vlaams karakter

Volgens de organisatoren blijft het Vlaamse karakter van de streek zoals voorheen een rode draad door het Gordelfestival en wordt iedereen op een positieve manier uitgenodigd om de kwaliteiten van deze regio te ontdekken. Organisaties zoals het Vlaams Belang, het Taal Aktie Komitee en de Vlaamse Volksbeweging hekelen echter het feit dat het Vlaamse karakter in het nieuwe Gordelfestival sterk werd afgezwakt en voeren daarom in de loop van de ochtend actie in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode.