"N-VA in regering zonder hervorming"

Volgens N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke is zijn partij bereid om zonder staatshervorming toch tot een volgende federale regering toe te treden. "De sociaal-economische agenda is veel te urgent", zegt hij in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Bracke wil zo het verwijt ontkrachten dat N-VA alles blokkeert. "Ik geloof niet dat de Vlamingen liggen te wachten op een definitieve oplossing voor Brussel. Ze willen in de eerste plaats weten of ze over de Brusselse ring kunnen blijven rijden. Zij zijn meer bezorgd om de economisch onderbouw, de bovenbouw is iets voor later."Deelname aan een centrumrechtse regering krijgt bij N-VA dus voorrang op de staatshervorming.

Door de ontkoppeling van een regeringsvorming met de door de partij aanvankelijk voorgestelde communautaire big bang, lijkt bij de N-VA een strategische bocht in de maak. Ondervoorzitter Ben Weyts nuanceert dat. "Voor ons waren de sociaal-economische uitdagingen altijd belangrijker dan de hervorming van de staat. Confederalisme is uiteindelijk slechts een middel, geen doel. Wat nu het eerst komt, een sociaal-economische hervorming of een confederale omvorming, lijkt me van ondergeschikt belang."