Regering Di Rupo nooit populairder

De federale regering onder leiding van premier Elio Di Rupo was nooit populairder dan nu. Dat blijkt uit ‘De Grote Peiling’ van VTM NIEUWS. De Belgen geven de regering gemiddeld 5,6 op 10. In maart vorig jaar, toen de ploeg van Di Rupo nog maar drie maanden aan het werk was, gaf de Belg haar 4,9 op 10. Van de Franstaligen krijgt de regering wel steevast een beter cijfer dan van de Nederlandstaligen, al bedraagt het verschil nu maar een tiende: Nederlandstaligen geven de regering gemiddeld 5,6 op 10, van de Franstaligen krijgt ze 5,7 op 10.

De premier zelf scoort zo mogelijk nog beter dan zijn regering: hij scoort 5,9 op 10 bij de Belgen. Net zoals bij de federale regering is dat het beste cijfer sinds zijn aantreden. De premier ligt wel nog steeds veel beter in de markt bij de Franstaligen dan bij de Vlamingen. Nederlandstaligen geven hem gemiddeld een 5,5 op zijn rapport, terwijl Franstaligen hem een vol punt meer geven (6,5 op 10).

 

Ondanks het goede cijfer dat de premier ook van de Vlamingen krijgt, gunt slechts een minderheid (38 procent) hem een tweede termijn. Franstaligen denken daar totaal anders over: 70 procent van hen vindt dat Elio Di Rupo opnieuw premier moet worden na de verkiezingen van mei 2014. Ook de Brusselaars denken daar zo over.

De peiling werd in opdracht van VTM NIEUWS en De Morgen afgenomen door onderzoeksbureau Ipsos bij 2.634 Belgen. (De maximale foutenmarge, voor een percentage van 50 % en een vertrouwensgraad van 95 % bedraagt 3 % in Wallonië, 3 % in Vlaanderen en 4,2 % in Brussel.)