Dakbrand treft Antwerps museum

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold de Waelplaats in Antwerpen is afgelopen nacht getroffen door een brand, die gelukkig beperkt bleef tot het dak. Van enige schade aan kunstwerken is volgens de brandweer geen sprake. Het museum is immers gesloten voor renovatiewerken en de schilderijen worden in een speciaal depot in de kelder van het gebouw bewaard.

Getuigen hadden om twee uur 's nachts vlammen op het dak gezien en de brandweer verwittigd. Die zette meteen de nodige middelen in. Een dertigtal brandweermannen kwam ter plaatse om het vuur te bestrijden en er werd een veertiental brandweerwagens ingezet.

"We hebben via de warmtebeeldcamera verschillende brandhaarden gelokaliseerd in het dakgebinte, een moeilijk bereikbare plaats. We moeten het dak op sommige plaatsen openen om het vuur te kunnen blussen, maar de brand is onder controle. De rest van het gebouw heeft geen schade opgelopen", zegt Stef Breesch van de Antwerpse brandweer. Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is sinds september 2011 dicht voor renovatiewerken. In een eerste fase wordt asbest verwijderd en worden de oude, bijgebouwde structuren afgebroken. De werken duren nog zeker tot 2017. De kunstwerken van onder meer Rubens worden zo lang bewaard in het schilderijendepot in de vroegere atoomschuilkelder.