3 kopschoppers krijgen lichte straf

Drie van de vier verdachten in de zaak van het zinloze geweld in Eindhoven, zijn door de Nederlandse rechter veroordeeld. Door de grote media-aandacht die de zaak kreeg, krijgen ze elk een strafvermindering van twee maanden.

De 17-jarige hoofdverdachte is veroordeeld tot tien maanden jeugddetentie, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Dat is veel minder dan de jeugddetentie van anderhalf jaar die het Openbare Ministerie had gevraagd.

Een medepleger van 17 krijgt zes maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De enige meerderjarige, een man van 19 jaar, krijgt twee maanden cel voor openlijke geweldpleging. Een verdachte van 15 is vrijgesproken.

In januari schopte het groepje jongeren uit Turnhout een man heel hard op zijn hoofd. Dat veroorzaakte heel wat ophef, nadat de politie de beelden op televisie had laten zien. De rechter vindt nu dat de beelden niet op die manier moesten worden verspreid, omdat dat de persoonlijke levenssfeer van de jongeren heeft aangetast. De drie beklaagden krijgen daarom elk twee maanden strafvermindering.