Eerste alcoholslot voor Gentenaar

Voor het eerst krijgt een autobestuurder een alcoholslot in zijn auto nadat hij is veroordeeld voor dronken rijden. De twijfelachtige eer gaat naar een man uit Gent. Het slot wordt volgende week donderdag in zijn auto geïnstalleerd.

Het was lang wachten op het eerste echte alcoholslot in ons land. Rechters kunnen al vier jaar beslissen dat een automobilist dat moet gebruiken. Dertien keer werd het verdict al uitgesproken, maar tot nu toe werd er geen enkel slot geïnstalleerd.

Een alcoholslot werkt heel eenvoudig. Voor je de auto kan starten, moet je blazen in een handset dat is ingebouwd in je wagen. Het toestel meet het alcoholgehalte in je bloed. Als dat hoger is dan 0,2 promille blijft de auto aan de kant. Om te voorkomen dat iemand nuchter in je plaats zou blazen, vraagt het toestel de chauffeur ook om op willekeurige ogenblikken tijdens de rit te blazen.

Het alcoholslot zal de man in het eerste jaar 3,700 euro kosten. Daarna neemt dat bedrag af. Volgens statistieken uit andere landen die het alcoholslot al gebruiken, daalt het gevaar op recidive voor dronken rijden met veertig tot negentig procent.