N-VA: "Extra geld partijen ongehoord"

De politieke partijen in ons land kennen zichzelf 8,1 miljoen euro extra toe via de nieuwe wet op de partijfinanciering. Dat terwijl er 11,5 miljoen bespaard zal worden op de werking van de Senaat. N-VA en Vlaams Belang reageren alvast verontwaardigd.

Een en ander heeft te maken met de veranderingen in de werking van de Senaat. Het grootste deel van de partijfinanciering verloopt namelijk vooral via de Kamer en de Senaat. De afschaffing van de rechtstreeks gekozen Senaat die er zit aan te komen, zou de financiering bijna halveren.

Om dat op te vangen werd gezocht naar een compensatie. Maar de partijen die de zesde staatshervorming hebben onderhandeld, gingen verder dan dat. Alles samen komt er voor formaties die zowel in de Kamer als in de Senaat vertegenwoordigd zijn 8,1 miljoen bij.

Het zijn KUL-politcologen Bart Maddens en Jef Wellens die de cijfers naar buiten brachten. Kleine kanttekening is dat het niet om een brute verhoging gaat. Er wordt namelijk ook een besparing voorzien op de fractiefinanciering en het fractiepersoneel in de Senaat. Die bedraagt 11,5 miljoen euro.

De besparing is mogelijk omdat de Senaat ook veel minder werk zal hebben na de hervorming.

Koehandel

Vanuit de oppositie klinkt harde kritiek op het extra partijgeld. N-VA noemt het “onfatsoenlijk”. Volgens de partij stijgt de partijfinanciering voor het eerst in de geschiedenis met 40 procent, terwijl er minder parlementsleden zullen zijn en ook de verkiezingsuitgaven naar beneden zullen gaan. Dat laatste komt doordat senatoren niet langer rechtstreeks verkozen zullen worden.

“In plaats van die besparing volledig terug te laten vloeien naar de staatskas en dus naar de belastingbetaler, verdwijnt meer dan acht miljoen in de partijkassen”, zegt Ben Weyts in een mededeling. En verder: “"Nu er eens wat bespaard kan worden op de overheidsuitgaven, verdwijnt het geld grotendeels in de zak van de politieke partijen.”

 

Ook Vlaams Belang is niet te spreken over de extra partijfinanciering. “Een schaamteloze vestzak-broekzakoperatie”, klinkt het daar. "In tijden van economische crisis, waarbij aan de bevolking serieuze offers worden gevraagd, is deze koehandel ongehoord”, stelt Vlaams Belang nog.