Twee arrestaties in zaak haatpagina's

Het Gentse gerecht heeft twee verdachten opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor haatpagina's op Facebook waarbij meisjes beledigd werden.

“We tillen zwaar aan de feiten want de haatpagina's hebben een enorme impact op de slachtoffers en hun omgeving", zegt woordvoerster An Schoonjans van het Gentse parket.

Het gaat om een 21-jarige man en een 17-jarige jongen, die verantwoordelijk zouden zijn voor de pagina's "Eeklose Hoertjes" en "Zelzaatse Hoertjes". Die doken op na de berichtgeving rond de pagina "Antwerpse hoeren". De pagina's verzamelden foto's van meisjes en plaatsten daarbij vernederende teksten.

De haatpagina's op Facebook werden begin dit jaar opgedoekt, maar nu pas meldt het parket een doorbraak. "De boodschap is dat de daders vroeg of laat geïdentificeerd en vervolgd worden", zegt Schoonjans. "Er zijn twee hoofddaders die worden verhoord en het onderzoek is nog volop bezig.”

De daders werden opgespoord na samenwerking met onder meer Facebook en Microsoft. De minderjarige dader zal vermoedelijk een maatregel van de jeugdrechter opgelegd krijgen.