Strijd tegen corruptie op laag pitje

De strijd tegen de corruptie heeft een absoluut dieptepunt bereikt. De Centrale Dienst ter Bestrijding van de Corruptie (CDBC), telt vandaag nog maar 19 Nederlandstalige speurders. Dat zouden er dubbel zoveel moeten zijn om de aanhoudende toestroom aan nieuwe dossiers te kunnen opvangen, zo schrijft De Tijd .

minder pv's

Het voorbije jaar konden de speurders nog maar 3.192 processen-verbaal opstellen. Dat is 32 procent minder dan in 2011 en 40 procent minder dan in 2010. Ook het aantal 'kantschriften' met onderzoekstaken dat de corruptiespeurders kregen van magistraten, heeft een dieptepunt bereikt: 812 in 2012 tegenover 1.452 in 2009.

Omkoping

 

De politie heeft de voorbije acht jaar nog nooit zo weinig feiten van corruptie bij ambtenaren kunnen vaststellen als in 2012. Vorig jaar werden 66 feiten van 'publieke omkoping' ingevoerd in de databank van de politie, tegenover 86 het jaar voordien. De corruptieonderzoeken lopen zware vertragingen op en de 'acceptatieprocedure' voor nieuwe dossiers is verontrustend streng. Ook de expertise die de CDBC ooit in huis had, is nog maar een schim van wat ze ooit was, aldus De Tijd.

 

foto: archief