Daems wil bonussen kunnen afnemen

Bonussen moeten mogelijk blijven voor bankiers, ook van banken die met belastinggeld zijn gered. Maar bij verkeerde beslissingen moet het ook mogelijk zijn ze terug te vorderen. Dat zegt Rik Daems, senator voor meerderheidspartij Open Vld, in De Tijd.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V)zei eerder al dat hij in 'uitzonderlijke gevallen' toch bonussen wil toelaten voor de bankiers van banken die in handen zijn van de overheid. Dat moet het mogelijk maken bekwame crisismanagers aan te trekken. De socialisten verzetten zich tegen de plannen van Geens. Ze wijzen erop dat het bonussenverbod in het regeerakkoord staat.

Senator Daems (Open Vld) is het oneens met de sp.a. In De Tijd verdedigt hij de invoering van een 'clawbackclausule'. Zo'n clausule maakt het mogelijk bonussen, afscheidspremies en pensioenplannen terug te vorderen als blijkt dat ondoordachte beslissingen zijn genomen en de bank moet gered worden met belastinggeld.

Daems vindt ook dat het bonussysteem moet herbekeken worden: "Er mag geen bonusplan komen als dat niet gekoppeld is aan langetermijndoelstellingen. De regering moet ervoor zorgen dat bankiers weer een verantwoordelijkheidsgevoel krijgen", besluit de senator.