Daling fraude met dienstencheques

Door de verscherpte maatregelen tegen misbruik van dienstencheques heeft de overheid de eerste drie maanden van dit jaar al zo’n 1,75 miljoen euro kunnen recupereren, bij ongeveer tachtig bedrijven. Dat schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Als die trend zich doorzet, kan de regering dit jaar zo’n 7 à 8 miljoen euro recupereren.

Er zijn verschillende vormen van misbruik. Cheques worden bijvoorbeeld voor andere diensten gebruikt dan wassen, poetsen of strijken. Of bedrijven werken zonder arbeidsovereenkomst, of ze gebruiken meer cheques dan ze aangeven, waardoor een illegale handel ontstaat.

Om misbruik tegen te gaan, verscherpte de regering vorig jaar al de regels. Nieuwe bedrijven moeten een borg van 25.000 euro storten, wat het aantal starters beperkt. En bedrijven die al bij een faillissement betrokken waren, of schulden hebben bij de fiscus of de sociale zekerheid, krijgen geen erkenning meer. Vorig jaar verloor één op de acht dienstenchequebedrijven zijn erkenning wegens fraude.