"Patiënten worden te vaak vastgebonden"

In twee op de drie algemene ziekenhuizen lopen patiënten die gefixeerd zijn het risico om zichzelf per ongeluk te verhangen. Dat staat in een rapport van de Zorginspectie dat de krant De Standaard kon inkijken.

Fixatie is een maatregel waarbij de vrijheid van de patiënt beperkt wordt. Er worden bijvoorbeeld hekken rond het bed opgetrokken, of de patiënt wordt aan de lenden, polsen en enkels vastgebonden.

De Zorginspectie controleerde 33 ziekenhuizen tussen 2010 en 2012. Op 24 plaatsen werden patiënten niet alleen gefixeerd wanneer ze een gevaar voor zichzelf of anderen betekenden, maar ook wanneer ze stoorden of riepen. Bovendien gebeurde de fixatie vaak zonder overleg met een arts, terwijl agressief gedrag kan liggen aan de medicatie die een patiënt neemt.

Een ander probleem is de manier waarop de patiënten vastgebonden worden: als ze alleen met een gordel om de lendenen vastgemaakt worden, riskeren ze zich op te hangen wanneer ze toch proberen opstaan om bijvoorbeeld naar de wc te gaan.