"Hoofdschoppers" : proces van start

De vier zogenoemde hoofdschoppers uit Turnhout komen vandaag voor de rechtbank in ’s Hertogenbosch, in Nederland. De eerste zitting is om negen uur begonnen, achter gesloten deuren. Het slachtoffer heeft ondertussen getuigd. Volgens zijn advocaat was de confrontatie met de beelden emotioneel zeer zwaar.

"Hij was bijzonder emotioneel bij het zien van de beelden. Hij heeft er geen blijvende lichamelijke letsels aan overgehouden, maar psychologisch heeft hij het nog zeer moeilijk", zegt advocaat Peter Van de Laar, raadsman van één van de minderjarige verdachten.

De vader van een van de minderjarige daders stelt dat zijn zoon enorm veel spijt heeft: "Hij is enorm geschrokken en begrijpt niet dat hij daartoe in staat is geweest", klinkt het. "Het voorval heeft al een enorme impact op mijn zoon gehad. Hopelijk blijven de gevolgen voor zijn verdere leven beperkt", voegt hij eraan toe.

Zinloos geweld

De vier daders worden vervolgd wegens zinloos geweld. Begin dit jaar vielen ze zonder reden een man in Eindhoven. Toen hij op de grond lag, bleven ze hem schoppen. De oudste dader riskeer tien jaar cel, hoofddader Brent L. twee jaar.

De camerabeelden lieten weinig aan de verbeelding over: acht jongemannen vielen een voetganger lastig op straat. Vier van hen gingen over tot geweld en pakten de man genadeloos aan. Uiteindelijk lieten ze hem voor dood achter.

Brent L. ging daarbij het felste door, waardoor hij als hoofddader wordt gezien. Toen de feiten plaatsvonden, was hij echter minderjarig, wat hem maximaal twee jaar kan opleveren. Sinds zijn uitlevering aan Nederland zit hij in een jeugdinstelling.

Brett S., de meerderjarige dader, riskeert tien jaar cel. Hij heeft als enige openlijk gereageerd. Op de Nederlandse zender POW betuigde hij zijn spijt, in tranen. Hij zit al een tijdje in de cel in Nederland.

De twee andere daders zijn op vrije voeten, zij hadden zich meteen aangegeven bij de Nederlandse politie. Ook zij komen vandaag voor de rechter. De vier jongeren die niet meededen aan het geweld maar enkel toekeken worden niet vervolgd, ondanks het feit dat ze schuldig verzuim pleegden.