Financiën blundert: aanmaning van € 0

De federale overheidsdienst Financiën heeft een blunder begaan. Twaalfduizend mensen hebben een aanmaning gekregen om een verkeersboete te betalen die ze al betaald hadden. Het gaat om een aanmaning van nul euro. Financiën heeft zich verontschuldigd voor de fout.

De fiscus stuurde vorige maand 37.000 Belgen een aanmaning met de boodschap dat ze hun verkeersboete nog moeten betalen. Maar 12.000 mensen onder hen hadden dat al gedaan, en kregen nog zo’n brief. Zij kregen acht dagen de tijd om nul euro over te maken.

Volgens Francis Adyns, woordvoerder van Financiën heeft alles te maken met de automatisering van het boetesysteem. “Een computerprogramma gaat automatisch na naar wie een aanmaning moet worden verstuurd. Maar de zoekmotor is verkeerd ingesteld, waardoor er gegevens zijn opgehaald van mensen die eigenlijk geen boete meer verschuldigd waren.”

Financiën excuseert zich en zegt dat wie een aanmaning van nul euro kreeg, die mag weggooien. De blunder kost de overheidsdienst wel 6.500 euro. Het gaat om kosten die gemaakt zijn om de brief op te stellen en te posten.