Energiefactuur gedaald met 430 euro

De gezinnen beginnen de aanhoudende prijzenslag op de energiemarkt te voelen in hun portemonnee. Wie elektriciteit en gas afneemt, betaalt nu gemiddeld zowat 430 euro per jaar minder. Dat zegt minister van Economie en Consumentenzaken Vande Lanotte aan Het Laatste Nieuws.

De minister startte in december 2011 een offensief tegen de “veel te hoge” energieprijzen. Dat leidde eerst tot een bevriezing van de prijzen, later werd de petroleumprijs losgekoppeld van de gas- en elektriciteitsprijzen. “Inmiddels betaal je in Vlaanderen zo’n vier procent minder voor elektriciteit en negen procent minder voor gas”, aldus Vande Lanotte.

Sinds de bevriezing van de prijzen in april vorig jaar zijn al 607.699 Vlaamse gezinnen overgestapt van energieleverancier. Volgens de VREG gebeurt dat nergens anders in Europa zoveel. Vooral marktleider Electrabel moet inboeten. In juni is hun marktaandeel gezakt tot 45,23 procent voor elektriciteit en 41,36 procent voor gas. Eneco en ENI profiteren daar het meest van.