Meer Nederlanders solliciteren bij ons

Bijna de helft van de kmo’s in de grensstreek zegt dat steeds meer Nederlanders bij hen komen solliciteren. Dat blijkt uit een enquête van zelfstandigenorganisatie NSZ.

Het NSZ bevroeg 429 ondernemingen in de Nederlands-Vlaamse grensstreek. Precies 44 procent verklaarde meer sollicitaties te krijgen van Nederlanders. "En een kwart van hen heeft al een of meer Nederlanders in dienst en is vrij tevreden over hen", zegt Christine Mattheeuws, voorzitster van het NSZ.

Volgens Mattheeuws gaan Vlaamse kmo's hoofdzakelijk in zee met Nederlanders omdat ze in de regio geen Vlamingen meer vinden. Ze grijpt het onderzoek aan om te pleiten voor een betere activeringspolitiek - de werkloosheid in Vlaanderen bedraagt 9,3 procent - en eventueel strengere sancties voor werklozen die onwillig zouden zijn.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) bevestigt dat er meer Nederlandse aanbiedingen zijn, maar nuanceert in Gazet van Antwerpen. "De toestand op de Nederlandse arbeidsmarkt is nog slechter", klinkt het. "Die mensen gaan dus zelf op zoek, zeker in knelpuntberoepen zoals in de bouw."