Toch bom gevonden aan station Leuven

In de buurt van het station van Leuven is vrijdag een artisanale bom gevonden in een geparkeerde treinwagon. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Het treinverkeer werd rond de middag een tijdje stilgelegd omdat er een verdacht pakket gevonden was. Eerst leek het erop dat het pakket volstrekt onschadelijk was, maar volgens commandant Nollet van de ontmijningsdienst DOVO is er wel degelijk een bom gevonden.

Het ging weliswaar om een "geïmproviseerd explosief" en "het werk van doe-het-zelvers". "Vanuit technisch oogpunt leek alles redelijk artisanaal samengesteld", zegt Nollet in de krant. "Ik denk niet dat zo'n klein tuig de wagon zou opblazen. Maar had het gewerkt, dan had ik toch niet graag op die bank gezeten."

Volgens De Morgen werd het tuig gevonden door een poetsploeg. Zij troffen onder een zitbank een doosje aan met daarop een doodshoofd. Toen ze het deksel oplichtten, zagen ze een vermoedelijke bom, compleet met bedrading en klok. "Alle fysieke elementen waren aanwezig om het pakket als gevaarlijk te beschouwen", zegt Nollet. "We hebben er een gecontroleerde lading op afgeschoten waarna het tuig uit elkaar is gevlogen."

In welke mate de lading schade kon aanrichten, moet detailonderzoek uitwijzen. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) spreekt van een "zeer amateuristisch in elkaar geknutselde bom", waarvan het explosief uit enkele kogels zou bestaan hebben. Ze vergaderde over de vondst met het Coördinatieorgaan voor Dreigingsanalyse (OCAD).

Het is niet duidelijk wie achter de artisanale bom zat. Er werd geen waarschuwing gegeven.

Lees ook: