Kris Peeters vliegt in Bayer-zeppelin

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van Bayer Group is donderdagavond een feestelijke zeppelinvormige luchtballon naar Hoevenen bij Antwerpen gekomen. Vlaams minister-president Kris Peeters maakte er een tochtje over de Antwerpse Bayersite mee, waar stoffen geproduceerd worden die ook in de ballon verwerkt zitten.

In 1863 ontstond in Duitsland het bedrijf Bayer als kleine verfstoffenfabriek in het Duitse Wuppertal. Intussen groeide het uit tot een grote multinational, met ongeveer 110.000 medewerkers die verschillende, onder meer medische en industriële producten aanmaken. In België is het bedrijf al 114 jaar actief, met onder meer vestigingen in Zwijnaarde, Tielt, Diegem en Antwerpen. Markus Arnold, Senior Representative BeNeLux, drukte zijn waardering uit voor de sites, die zoals in Antwerpen volgens hem een wereldspeler zijn. Wel benadrukte hij dat de energie- en loonkost in Europa hoog blijft.

Met anderhalf uur vertraging - door mindere weersomstandigheden - ging de zeppelinvormige luchtballon van zo'n 42 meter lang, 17 meter hoog, met een speciale vierpersoonszitgondel met ventilator de lucht in. De zeppelinballon werd onder meer gemaakt van de ook in Antwerpen grootschalig geproduceerde kunststof Makrolon.

Peeters, die naar eigen zeggen in het leger een parachuteopleiding genoot, had alle vertrouwen in Bayer en diens ballon. Hij feliciteerde het bedrijf voor de verjaardag en waardeerde het voor diens innovatieve karakter en de werkgelegenheid van zo'n 850 personen die het in de Antwerpse regio creëert.

Tot zondag 11 augustus zal het luchtschip, dat ook al onder meer in Johannesburg en New York te zien was, af en toe aan de Antwerpse skyline opduiken.