Zeeuwse mosselen worden duurder

Momenteel kunnen er minder mosselen geoogst worden in de Oosterschelde, waardoor de prijs op de veilingen toeneemt. Op restaurant, in de viswinkel of in de supermarkt zal daardoor meer betaald moeten worden, zo klinkt het donderdag bij het mosselkantoor in Yerseke.

"Normaal gezien kent de prijs van de mosselen bij de start van het seizoen meteen een piek, en daalt de prijs na enkele weken. Maar dit jaar merken we dat dat niet gebeurt", legt Christine Fijnaut van het mosselkantoor uit. "De prijs ligt nu zelfs iets hoger dan bij het begin van het seizoen. Bij sommige partijen mosselen gaat het op de veilingen om een piek tot 1 euro per kilogram".

Volgens de mosselbank in Yerseke stijgt de prijs, omdat het aanbod beschikbare mosselen in de Oosterschelde momenteel een stuk lager ligt dan aanvankelijk werd verwacht. "Er wordt nu tot twintig procent minder aangevoerd dan vorig jaar in dezelfde periode. We spreken dan toch al snel over twee miljoen kilogram mosselen", aldus Fijnaut. "We oogsten namelijk alleen de mosselen die aan de gewenste kwaliteitsnormen voldoen. En voor een bepaalde hoeveelheid mosselen zal de gewenste kwaliteit pas later bereikt worden." Het mosselseizoen dit jaar later op gang gekomen, waardoor de vraag groot blijft.

Tijdens het seizoen van de Zeeuwse mossel, dat loopt van juli tot april, wordt jaarlijks gemiddeld vijftig miljoen kilogram mosselen geproduceerd. Ongeveer zestig procent daarvan wordt uitgevoerd naar België.