Restbank Dexia lijdt 905 miljoen verlies

De restbank Dexia leed in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 905 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog ruim 1,1 miljard. Dat komt door boekhoudkundige volatiliteit goed voor een verlies van 389 miljoen euro enerzijds en door de eenmalige verkoop van onderdelen van de bank, goed voor een verlies van 152 miljoen anderzijds.

Zonder deze twee elementen zou het verlies beperkt gebleven zijn tot 364 miljoen euro, meldt de bank in een persbericht. Het verlies van de restbank Dexia was wel verwacht. Eerder dit jaar werd nog bekend gemaakt dat dat het geval zou zijn tot 2018. Voor heel 2013 verwacht topman Karel De Boeck een verlies van 950 miljoen euro. Of dat nog het geval zal zijn, is onduidelijk.

De financieringskost, een sleutelelement van de bank om de verliezen in te perken, evolueerde positief in het tweede kwartaal. Ook de solvabiliteit, een zorg voor de Belgische en Franse overheid die meerderheidsaandeelhouder zijn in de restbank, verbeterde door de verkoop van het Franse SFIL. Volgens voorzitter Robert de Metz resulteert deze ontwikkeling "in een vermindering van de systemische risico's die Dexia vertegenwoordigt".