Bellen met gsm: België 3e duurste EU

België is het derde duurste land in Europa voor mobiel bellen. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Telefoneren met een gsm of smartphone is in ons land maar liefst 50% duurder dan het Europese gemiddelde.

Het duurste land van Europa om mobiel te telefoneren is Nederland. Daar betaal je per minuut 14,7 eurocent. Daarna volgen Luxemburg (14,6 cent per minuut) en België (13,8 cent per minuut). Het Europees gemiddelde ligt op 9,1 cent per minuut. Mobiel telefoneren is het goedkoopst in Litouwen (1,9 cent per minuut), Roemenië (2,2 cent per minuut) en Letland (3,5 cent per minuut).

Reden voor de grote prijsverschillen is volgens de bevoegde Eurocommissaris Neelie Kroes niet het verschil in koopkracht of dienstverlening maar het gebrek aan een eengemaakte telecommunicatiemarkt. “Uit de cijfers blijkt dat de huidige 28 nationale telecommunicatiemarkten in Europa de consument niet de voordelen geven die een eengemaakte markt hen wel zou kunnen bieden”, klinkt het. “Het is voor de hele EU van het grootste belang dat we nu snel voor een echte eengemaakte markt zorgen en zo een onderling verbonden continent tot stand brengen”.