"BHV moet worden heronderhandeld"

De soap rond Brussel-Halle-Vilvoorde is nog altijd niet voorbij. Het gerechtelijke luik van het akkoord moet worden heronderhandeld, omdat het simpelweg is gebaseerd op foute cijfers. Dat schrijft De Tijd op basis van welingelichte bronnen.

Enkele dagen na het “historische akkoord” in oktober 2011 doken de eerste onheilsberichten op dat er tijdens de onderhandelingen was gewerkt met foute cijfers. In de toekomst zou nog maar twintig procent van de Brusselse rechters Nederlandstalig zijn en de rest Franstalig. Terwijl nu een op de drie rechters in Brussel Nederlandstalig is.

Dat er foute cijfers waren gebruikt en er meer dan twintig procent Nederlandstalige rechters nodig waren, werd al snel duidelijk. Maar de Franstalige partijen weigerden iets aan het akkoord te veranderen. Minister van Justitie Turtelboom wilde duidelijkheid scheppen, en gaf daarom in juli vorig jaar de opdracht aan het advieskantoor KPMG om te meten hoeveel Nederlandstalige rechters er nu effectief in Brussel nodig zijn. En dat zijn er meer dan BHV had voorgeschreven, blijkt nu uit de rapporten.