Vervallen voedsel mag je toch eten

Niet alle voeding die ver voorbij de houdbaarheidsdatum is, moet in de vuilnisbak. In een rondzendbrief publiceert het Voedselagentschap (FAVV) een duidelijke lijst met alle voedingswaren die nog perfect eetbaar zijn na hun vervaldatum. Zo mag je chips bijvoorbeeld nog tot twee maanden na de vervaldatum eten. Frisdrank gaat zelfs een jaar langer mee dan op de verpakking staat. Dat schrijft De Standaard.

"Als er 'ten minste houdbaar tot' op de verpakking staat, hoef je dat product niet meteen weg te gooien. Niet iedereen is daarvan op de hoogte. We willen die vorm van voedselverspilling bestrijden", zegt Lieve Busschots van het FAVV. Als op de verpakking ‘te gebruiken tot’ staat, moet je de vervaldatum wel respecteren.

De rondzendbrief betekent vooral voor de voedselbanken een hele steun in de rug. "We krijgen nu al overschotten van supermarkten en fabrikanten. Maar dan gaat het om producten met een fout etiket of een beschadigde verpakking. Supermarkten zijn er niet altijd even happig op om vervallen producten mee te geven. Daar komt nu hopelijk verbetering in", zegt Alfons De Vadder van de Belgische federatie van voedselbanken.