Zwemverbod in Mol door blauwalg

Het gemeentebestuur van Mol heeft een zwemverbod afgekondigd in vakantiepark Zilverstrand omdat er mogelijk blauwalg in het water aangetroffen is.

Tijdens de dagelijkse controle van het zwemwater in Zilverstrand werd vrijdag een verdachte drijflaag vastgesteld. Het zou kunnen dat het om blauwalgen of cyanobacteriën gaat. Die bacteriën drijven op de wateroppervlakte en kunnen bij warm weer en in stilstaand, voedselrijk water gaan woekeren. In het ergste geval kunnen er stoffen vrijkomen die lichamelijke klachten veroorzaken.

De stalen worden momenteel onderzocht door de Vlaamse milieumaatschappij. Pas wanneer zij het water veilig verklaren, mag er weer gezwommen worden in Zilverstrand.

Wie vrijdag in de vijver zwom, spoelt zich best af om huidirritaties te voorkomen. Andere klachten, zoals diarree, braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, luchtwegklachten en allergische reacties treden alleen op na het inslikken van met blauwalg besmet water. Wie ernstige klachten heeft, gaat best naar zijn huisarts.