550 mensen verzorgd bij 20 km door Brussel

Zo'n 550 deelnemers van de 20 km door Brussel hadden verzorging nodig, dat meldt Nancy Ferroni, woordvoerder van het Rode Kruis. Een twintigtal gevallen had duidelijk te maken met de hitte, gekoppeld aan de forse inspanningen. Een tiental mensen werd overgebracht naar een ziekenhuis voor verdere verzorging en één persoon werd gereanimeerd.

Gewoonlijk worden bij zo een evenement 400 tot 700 deelnemers verzorgd, of eentje om de halve minuut. Volgens de officiële cijfers ging het tijdens deze editie van de 20 km om 550 mensen. Een twintigtal gevallen had duidelijk te maken met de hitte, gekoppeld aan de forse inspanningen. Een vijftiental mensen werd overgebracht naar een ziekenhuis voor verdere verzorging en één man met hartproblemen moest gereanimeerd worden.

Er waren zo'n 330 interventies langs het parcours en 220 aan de aankomst. "De balans is niet zo negatief", benadrukt Ferroni. "Het lijkt erop dat de mensen hun voorzorgen hebben genomen."

Veertien medische posten
Het Rode Kruis was met 430 vrijwilligers ter plaatse. Er waren zo'n veertien medische posten langs het parcours. Er was ook een bezemwagen die opgevers ophaalde en verder stonden er twaalf ziekenwagens en drie medische interventiewagens ter beschikking. 

Zowat 40.000 lopers stonden deze ochtend aan de start van de 39ste editie van de wedstrijd. Er werd rekening gehouden met warme omstandigheden, maar uiteindelijk bleef de gevreesde hitte wat uit.