6 op 10 heeft vertrouwen in Filip

Zes op de tien Vlamingen heeft vertrouwen in Filip als koning. Dat blijkt uit een onderzoek van VTM NIEUWS door het onderzoeksbureau iVox bij 918 Vlamingen.

Koning Filip

Sinds de nationale feestdag zijn er is het aantal Vlamingen dat vertrouwen heeft in de nieuwe koning gestegen 49% naar 59,3%.De grote meerderheid vond zijn nieuwe toespraak goed (69,9%), en de overgrote meerderheid vond dat hij de hele dag een goede beurt gemaakt heeft (82,3%). Maar dat koning Filip een goede indruk heeft achtergelaten op zijn eerste dag als koning, wil niet zeggen dat de Vlamingen van mening zijn veranderd over de rol van het koningschap in ons land. De meesten zien voor Filip een ceremoniële rol weggelegd zonder enige vorm van macht (63,4%). En dat was ook al zo vóór 21 juli (63,9%).

21 juli

De Vlamingen hebben de troonswisseling en het feest op de nationale feestdag zeer gesmaakt. Maar één vierde van de respondenten vonden dat het spectaculairder mocht. De favoriete momenten van de Vlamingen waren de eedaflegging in het parlement (14,5%), en de toespraak van de nieuwe koning ’s avonds op het balkon (14,4%). Filip begint eindelijk de harten van de Vlamingen te veroveren. Sinds de nationale feestdag vinden we hem stijlvoller, socialer en heeft hij volgens ons meer flair. De rest van de koninklijke familie doet het ook goed. Zeven op de tien Vlamingen menen dat ze het oprecht goed voorhebben met ons.

Koning Albert

In zijn twintig jaar op de troon is koning Albert een goede koning voor ons geweest. Dat vindt driekwart van de ondervraagde Vlamingen. Maar dat wil niet zeggen dat zijn regeerperiode langer had moeten duren: 62,3% van de ondervraagden vindt dat hij niet langer had moeten aanblijven. Het was tijd voor opvolging. Dat koning Albert oprecht gelooft in zijn zoon Filip, konden veel Vlamingen wel appreciëren: de omhelzing tussen vader en zoon na de toespraak en de troonsafstand van Albert, was voor 11,6% het mooiste moment van de dag. Op één vlak heeft koning Albert de Vlamingen echter teleurgesteld. De hele affaire rond Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter die hij nooit erkend heeft, is volgens 53,1% van de ondervraagden een grote smet op zijn blazoen.