Vlaming verkiest ceremoniële koning

Traditioneel is het na verkiezingen de gewoonte dat de koning de voorzitters van de politieke partijen ontvangt, en op basis van het aantal stemmen een formateur aanstelt: iemand die het initiatief neemt om de regering te vormen. Maar voor meer dan de helft van de Vlamingen hoeft de koning daar in de toekomst geen rol meer in te spelen (56,3%). Dat blijkt uit een exclusieve enquête van VTM NIEUWS door het onderzoeksbureau iVOX bij 918 Vlamingen.Volgens professor emeritus Mark Van den Wijngaert, hoogleraar Hedendaagse geschiedenis, zegt de Vlaming hiermee aan Filip: ‘Denk maar niet dat je politieke ambities moet hebben’.

Tenzij er sprake is van een politieke crisis, zoals vorig jaar. Het is contradictorisch, maar op dat moment vindt de helft van de Vlamingen (50,2%) dat de koning wel moet ingrijpen. Volgens Van den Wijngaert is dat te verklaren doordat de Vlamingen de laatste regeringsvorming heel traumatisch vonden. België heeft daar heel wat schade opgelopen. Omdat zo’n crisissen verder gaan dan alleen politiek, vindt de Vlaming het kunnen dat de koning op zo’n momenten wel ingrijpt.

De goede score van Koning Filip in deze enquête is ten slotte verhelderend voor N-VA, zegt professor Van den Wijngaert. Hieruit blijkt dat een ruim deel van de bevolking koningsgezind is. Ze maken dus best geen verkiezingsthema van ‘voor of tegen de monarchie’.