Verdwenen sleutel in gevangenis D'monde

Er heerst grote onrust in de gevangenis van Dendermonde. Sinds twee weken is daar een sleutel van een belangrijke veiligheidszone verdwenen. Een cipier vreest dat één van zijn collega’s de sleutel heeft verkocht aan een gevangene. Er is al een ontsnappingspoging geweest.

Met de sleutel raak je tot in de buitenzone van de gevangenis. Dat is de zone tussen de buitenmuur en de afsluiting van de wandeling. Gevangenen mogen daar absoluut niet komen, omdat vanaf daar met de hulp van buitenaf ontsnappingspogingen mogelijk zijn. De sleutel wordt normaal goed bewaard in een kastje in het midden van de gevangenis. Maar in de nacht van 13 op 14 juli zou die daar uit verdwenen zijn en allicht via bezoekers van een gedetineerde uit de gevangenis gesmokkeld.

In De Gazet van Antwerpen vertelt een cipier anoniem dat een van zijn collega’s de sleutel heeft verkocht. “Daarvoor circuleren bedragen tot 50.000 euro.” Laurent Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen, geeft toe dat de sleutel weg is maar relativeert de zaak. “De sloten van de deuren aan de buitenronde zijn ondertussen vervangen. Er is dus geen enkel veiligheidsprobleem meer.”