Gutman terug naar VS

Howard Gutman, voormalig ambassadeur van de Verenigde Staten in België, is dinsdagochtend naar zijn thuisland vertrokken, maar wil snel terugkomen naar België. Gutman gaat in de raad van bestuur van Exmar, met hoofdzetel in Antwerpen, zetelen.

De zakenadvocaat werd ambassadeur nadat hij president Barack Obama geholpen had bij diens eerste presidentscampagne. Hij trad in functie op 31 augustus 2009 en wordt deze zomer opgevolgd door Denise Bauer. Zij wordt pas de tweede vrouwelijke ambassadeur voor de VS in ons land, na Anne Cox Chambers (1977-1981), als de Senaat haar benoeming goedkeurt. Gutman liet zaterdag in een opiniestuk in verschillende kranten weten vaak terug te willen keren naar ons land, voor zaken of om vrienden terug te zien. Hij heeft ook een zetel in de raad van bestuur van Exmar, gespecialiseerd in het transport van olie en gas, geaccepteerd.

Ook de twee andere VS-ambassadeurs in ons land, Ivo Daalder bij de NAVO en William Kennard bij de EU, zijn aan het einde van hun mandaat gekomen.