Van Daele is kabinetschef van Filip

Koning Filip heeft maandag, op de tweede dag van zijn koningschap, verschillende medewerkers aangesteld. Zoals verwacht wordt diplomatiek zwaargewicht Frans Van Daele de kabinetschef van de vorst. Luitenant-generaal Noël De Bruyne is de nieuwe intendant van de Civiele Lijst.

Van Daele kwam na de aankondiging van de troonsafstand van koning Albert II nadrukkelijk in beeld als de opvolger van Jacques van Ypersele de Strihou, die nog tijdens het koningschap van Boudewijn als kabinetschef benoemd was. Zondag 21 juli was Van Daele niet uit de buurt van Filip weg te slaan tijdens zijn eedaflegging en de andere activiteiten naar aanleiding van de nationale feestdag en de troonsbestijging. Nu is Van Daeles benoeming dus officieel.

Verder nog wordt Pierre Cartuyvels de adjunct-kabinetschef en diplomatiek adviseur van Filip, Luitenant-kolonel Alain Gerardy wordt adjunct-protocolchef bij het Huis van de koning en Hubert Roisin adviseur bij het Huis. Machteld Fostier, die eerder adviseur was van prinses Mathilde, wordt de secretaris van de nieuwe koningin. Vier andere medewerkers worden nog later benoemd. De bekendste naam is die van Pierre-Emmanuel De Bauw, die als directeur media en communicatie terugkeert naar het Paleis, met Rafike Yilmaz aan zijn zijde als adjunct-directeur. Philippe Kridelka is de nieuwe secretaris-generaal van het Huis van de koning, Geneviève Renaux wordt benoemd tot economisch adviseur bij het Huis van de koningin.

Nog vier anderen blijven op post.