Artsen doen hiv-testen op café

Dokters van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen trekken sinds december zelf naar bars en cafés om speekseltesten af te nemen bij mensen met een verhoogd risico op hiv. Dat schrijft De Standaard.

De dokters trekken vooral naar bars waar veel homomannen of migranten uit Afrika komen. Dat zijn de groepen waar hiv-besmettingen het vaakst voorkomen. Wie geïnteresseerd is kan zich gratis laten screenen.Al 270 mensen hebben de test ondergaan. Bij zestien onder hen was het resultaat positief. De deelnemers konden de uitslag krijgen via een website, en hoefden dus niet langs een arts te gaan.

"De website verklaart het succes van ons project", zegt Tom Platteau, seksuoloog aan het ITG in de krant. "Niet iedereen die vreest hiv-positief te zijn, wil daar met zijn arts over praten. Dat is een van de redenen waarom er nog altijd veel personen zijn die zich niet op hiv laten testen. En dus krijgen veel seropositieve mensen niet de levensreddende aidsremmers, en besmetten ze mogelijk anderen met hiv”.