Vande Lanotte in de bres voor acteurs

De ministerraad bespreekt vandaag een wetsontwerp dat ervoor moet zorgen dat acteurs en muzikanten hun auteursrechten correcter uitbetaald krijgen. Nu zien ze nauwelijks iets van de auteursrechten die kabelmaatschappijen zoals Belgacom en Telenet voor hen innen. Dat schrijven De Morgen en De Standaard.

Een acteur als Matthias Schoenaerts, die de voorbije tien jaar in talloze films en series te zien was, kreeg daarvoor in totaal slechts 90 euro aan auteursrechten. Maar eigenlijk heeft hij bij elke uitzending en heruitzending recht op een vergoeding.

Het gaat om ‘naburige rechten’, een soort auteursrechten voor uitvoerende kunstenaars: mensen die het scenario of het lied niet geschreven, maar wel uitgevoerd hebben. De klant betaalt die rechten aan de kabelmaatschappijen, die ze overmaken aan de beheersvennootschappen. Die zouden het moeten doorstorten aan de artiesten, maar daar blijft het geld vaak steken. Er is een tekort aan regelgeving en controles, en dat wil de regering nu aanpakken.

Het initiatief voor dit ontwerp komt van het kabinet van minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a), waar actrice Lien Van de Kelder werkt. Zij zou zelf de moeilijkheden met auteursrechten ondervonden hebben.