Maatregelen door aanhoudende hitte

Heel wat steden en gemeenten nemen maatregelen door de warmte. Op sommige plaatsen stijgt het kwik vandaag tot 29 graden.

In de Antwerpse gemeente Mol geldt er een rook- en vuurverbod. “De minste vonk kan grote natuur- en andere schade veroorzaken”, laat de gemeente weten. Concreet heeft dat vooral gevolgen voor jeugdbewegingen. Zij mogen geen kampvuren houden. De brandweer heeft alle groepen ter plaatse verwittigd. Nog is er in Antwerpen en Limburg verhoogde waakzaamheid voor brandgevaar in bos en heidegebieden.

Verschillende OCMW’s hebben een hittegolfplan in werking laten treden. Er is pas sprake van een hittegolf als het drie dagen na elkaar warmer dan 28 graden is maar toch nemen sommige steden nu al maatregelen. "Voor iemand die in een klein appartementje woont is 26 graden ook al heel warm", zegt Hilde De Gendt van de Brusselse buurthuizen. In Brussel zijn zo'n 500 mensen ingeschreven voor het hittegolfplan. Vooral de bejaarden worden dan in de gaten gehouden. Er wordt nauw op toegezien dat ze voldoende water drinken en dat er voldoende verluchting is.