Bouwvakker 15% goedkoper in België

Een Belgische bouwvakker is een pak goedkoper dan in onze buurlanden. Op basis van arbeidskosten en productiviteit kost een bouwvakker bij ons zelfs meer dan 15% minder dan in Frankrijk, Nederland of Duitsland. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van een rapport van de Expertengroep Concurrentievermogen en Werkgelegenheid.

Daar werd de loonkosthandicap in 21 bedrijfstakken vergeleken met onze buurlanden. De arbeidskosten liggen in ons land in zowat alle sectoren hoger dan in de buurlanden. Die handicap wordt in alle bedrijfstakken wel verkleind of zelfs helemaal weggewerkt door de hogere productiviteit. Een bouwvakker is zo dan wel vier procent duurder in arbeidskosten, maar dankzij de hogere productiviteit wordt hij maar liefst 15% goedkoper.

Probleem blijft wel dat de hogere productiviteit de hoge arbeidskosten niet kan compenseren in de industrie. Dan gaat het over de textielsector, de autosector en de chemie. Ook de horeca torst een erg zware loonhandicap mee. De expertengroep concludeert dat er een arbeidskostenverschil is van 4,6% met onze buurlanden maar dat zakt tot 0,5% door alle loonsubsidies.